Any 2014: la ciutadania pateix encara les seqüeles de la crisi econòmica de 2008 que ha enfonsat negocis i ha deixat a l’atur a milions de persones que comencen a tenir problemes per accedir a necessitats bàsiques com, per exemple, l’alimentació. Als mitjans ja són recurrents les imatges de persones escorcollant contenidors d’escombraries per trobar aquells aliments que, tot i estar en perfecte estat, són descartats per comerços -especialment les grans superfícies- perquè la data de caducitat està a tocar o per motius purament estètics. El que la societat de consum rebutja, és aprofitat per aquests “espigoladors urbans”, com ja mostrava Agnes Varda en el magnífic i colpidor documental Les glaneurs et la glaneuse.
Actualment a tot el món es descarta fins a un terç dels aliments que es produeixen mentre que, a Catalunya i Espanya, hi ha aproximadament un 20% de persones que viuen sota el llindar de la pobresa i pateixen problemes derivats de la manca d’accés a una alimentació adequada, I això no acaba aquí: les prestatgeries de mercats i supermercats s’omplen de fruites i verdures produïdes a l’altra punta del món, tot plegat mentre es destrueix el teixit productiu agrícola local i en un context d’emergència climàtica provocada, entre d’altres, pels gasos d’efecte hivernacle produïts pel trànsit de persones i mercaderies.
És en aquest context que tres persones somiadores —que tenen clar que el menjar no es llença— decideixen unir forces contra aquesta insostenible situació: la Marina, el Jordi i la Mireia posen en marxa el projecte d’Espigoladors, una iniciativa que pren com a punt de partida la recuperació de l’activitat mil·lenària de l’espigolament. Amb la col·laboració de voluntaris i voluntàries es recullen, directament dels camps del sector primari, fruites i verdures descartades del circuit comercial per motius diversos. Aliments 100% comestibles que són posteriorment distribuïts a entitats socials per tal de donar accés a una alimentació saludable a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària.
Al mateix temps, sorgia una hipòtesi: “i si fruites i verdures imperfectes poguessin donar segones oportunitats a persones, i viceversa?”. I així és com va néixer es im-perfect®, la primera marca de conserves vegetals a tot l’Estat elaborada amb fruites i verdures imperfectes o provinents d’excedents, a la vegada que empodera persones en situació de vulnerabilitat.
El nostre obrador és un espai d’innovació: per una banda, lluitem per l’aprofitament alimentari; per altra, fomentem el dret a l’alimentació saludable i sostenible; per últim, generem oportunitats laborals per a les persones en situació de vulnerabilitat. Tenim un compromís ferm amb la sostenibilitat ambiental, la justícia social i lluitem per un canvi en el sistema agroecològic.
La nostra és una clara aposta pel producte de proximitat i la defensa d’una pagesia local que, amb el seu esforç i treball, ens ha alimentat des de l’inici dels temps. Reivindiquem una transformació del sistema agroalimentari cap a un model més sostenible i local, que garanteixi la sobirania alimentària dels territoris i una alimentació saludable per a tothom. Volem, també, inspirar un moviment ciutadà que recuperi la cultura de l’aprofitament alimentari i practiqui una alimentació conscient: tenim el poder de canviar les coses!
I ara fem un pas més enllà: aquest 2021 es im-perfect® s’ha convertit en una empresa d’inserció laboral i llença un nou web, amb nous objectius al davant: convertir-nos en una marca de referència en alimentació saludable i sostenible i donar segones oportunitats a les persones que més ho necessiten.
I ara ets aquí: et donem la benvinguda al blog del nou web! En aquesta secció compartirem continguts d’allò més variats: des de coneixements sobre alimentació i aprofitament alimentari, fins a originals receptes amb les quals treure el màxim partit dels nostres productes, tot passant per històries del nostre dia a dia i de les persones que en formen part.
Posem fil a l’agulla? 😉
#EatImperfect